czwartek, 14 listopada 2013

413. Migdałowy chlebek.


Tosty francuskie z migdałowego chlebka z kozim serkiem i dżemem dyniowym; kawa z mlekiem.
French toast made with almond bread with goat cheese and pumpkin jam; coffee with milk.


Brakowało mi chleba. Brakowało mi tostów francuskich. To było obłędne śniadanie :)

Przepis na chleb (mała keksówka):

230g mąki migdałowej
3 jajka
1 łyżeczka sody 

Jajka miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż będą puszyste i znacząco podwoją objętość. Drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, dopóki pozbędziemy się grudek. W tym momencie można dodać dowolne dodatki - u mnie kilka pokrojonych daktyli i rodzynki. Przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch i pieczemy w 150 stopniach przez 40 minut.

16 komentarzy:

  1. ma daktyle w środku? masz go jeszcze? czekaj, zaraz będę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt, że za chlebem zatęskniłaś, wcale się nie dziwię

    OdpowiedzUsuń
  3. ja się pytam-jak ty je smażysz, że one takie ładne są? Moje zawsze: ciemne, przypalone.. Ech.. :(
    Ależ cudowne śniadanko, mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła ten chlebek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i proszę, koniec końców chleb wyczarowałaś :) Da się zrobić wszystko, jak się chce!

    OdpowiedzUsuń
  6. migdałowy chleb? och jakie to musiało być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ prosty chleb! Tosty wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. migdałowy chlebek, mistrzostwo! tylko trzy składniki, a takie cudo :) ...

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie tosty a z migdałowego chlebka muszą być wprost genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. prosty! te tosty z tak smacznego, tym bardziej orzechowego <3 domowego chlebka musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek cudny, ale ja chcę taki kubek na juz :)))) powiesz gdzie kupiłas?

    OdpowiedzUsuń
  12. migdałowy chlebek. nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
  13. najprostszy, najpyszniejszy chleb!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...