Kasza manna z ubitym białkiem, dżemem figowym i suszonymi figami.
Semolina with whipped egg white, fig jam and dried figs.
Dzisiejsze śniadanie sponsoruje sklep internetowy Twardy Orzech, z którym mam przyjemność współpracować. Firma Twardy Orzech oferuje produkty zdrowe i ekologiczne, głównie bakalie - orzechy, owoce suszone, nasiona, ale też różne ciekawe produkty, które ciężko dostać w "normalnych" sklepach, takie jak ekstrakty, syropy smakowe, pasta tahini, inulina itp. Wysyłka jest bardzo szybka, towar jest porządnej jakości i ładnie zapakowany. Zachęcam do polubienia fanpage firmy :)
Przepis na mannę puszystą jak chmurka:
3 łyżki kaszy manny
200 ml mleka sojowego
1 białko
do podania dżem figowy i suszone figi.
Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego kaszę i co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła. W międzyczasie ubijamy białko na sztywno. Gdy kasza jest już gotowa, wyłączamy gaz i delikatnie dodajemy białko, porządnie mieszając, aby wszystko dobrze się połączyło. Przekładamy do miseczki, na wierzch dodajemy dżem i suszone figi.
Kasza z białkiem jest delikatna jak chmurka, a przy tym bardzo pożywna. Dodając dżem i suszone figi mamy gwarancję słodkiego poranka :)
Mniam, zjadłabbym sobie takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJaka puszysta <3
OdpowiedzUsuńNo takiej puszystej kaszy jeszcze nie widziałam!
OdpowiedzUsuńsuszone figi są przepyszne, ale dżemu z nich nie jadłam :>
OdpowiedzUsuńpysznaaaa <3
OdpowiedzUsuńtak, muszę koniecznie spróbować takiej wersji manny, bo jeśli smakuje tak jak wygląda, to już teraz wiem, że przepadnę:D
OdpowiedzUsuńwygląda jak zimowy puch śniegowy;D I to wszystko dzięki białku? Kto by pomyślał..:O
OdpowiedzUsuńDżem z fig? Brzmi kusząco;D
Dżem jest przepyszny, a manna jest właśnie taka dzięki białku, sama byłam w szoku ;)
Usuńmanna z ubity białkiem smakuje mi nawet bardziej niż owsianka :) najlepsza jest właśnie z dżemem.
OdpowiedzUsuńManny z ubitym białkiem jeszcze nie jadłam, ale zachęciłaś mnie!:)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę mannę z białkiem ;).
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam suszonych fig :o
OdpowiedzUsuńJa jadłam pierwszy raz i żałuję, że dopiero teraz, są pyszne :)
UsuńUwielbiam kaszę z białkiem <3.
OdpowiedzUsuńmmm czas na chmurkową kaszę manną -super pomysl ;) pysznie !
OdpowiedzUsuńo matulu, jaka puszyyysta *.*
OdpowiedzUsuńłeeee orzechy... :/
OdpowiedzUsuńChociaż śniadanie wygląda apetycznie i puszysto!
Nie bardzo rozumiem to łe ;)
UsuńWygląda wspaniale! Owsiankę z białkiem już jadłam, teraz czas na mannę :)
OdpowiedzUsuńhehe cieszę się kochana, że też z nimi współpracujesz :D
OdpowiedzUsuńśniadanie pycha :)))
Świetna firma, prawda? :))
UsuńNie chcę wyjść na absolutnie czepliwą i niemiłą, ale moja miłość do angielskiego nie pozwala mi się nie odezwać ^.^ białko (jaja) po angielsku to egg white, protein to nazwa typu carbohydrates (węglowodany) i fats/lipids (tłuszcze).
OdpowiedzUsuńDziękuję, dobranoc.
P.S. Napraaaawdę uwielbiam Twojego bloga, jeden z najlepszych śniadaniowców I żądam więcej dziennych jadłospisów, są wspaniałe.
Absolutnie się nie obrażam, wręcz przeciwnie, dziękuję za wytknięcie błędu, człowiek uczy się przez całe życie ;)
UsuńDziękuję za miłe słowo :) Jadłospisów w akcji na pewno jeszcze kilka się pojawi.
Wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńfigi, zapomniałam całkiem, że to istnieje...
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńdżem figowy chętnie bym wszamała ;)
OdpowiedzUsuńMuszę taką zrobić! Wygląda ślicznie, delikatnie tak :)
OdpowiedzUsuńWYPRÓBUJĘ JĄ JUTRO NA ŚNIADANIE :)
OdpowiedzUsuńJak na razie mam za sobą tylko owsiankę z białkiem, kaszy też kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! ;) tak lekko
OdpowiedzUsuńoo, jak super! Nie próbowałam jeszcze mannej z bialkiem, muszę koniecznie to nadrobić. meeega puszysta <3
OdpowiedzUsuńHej :)
OdpowiedzUsuńMam do Ciebie pytanie.
Na Twoim blogu widzę dużo świetnych pomysłów na śniadania.
Chciałabym prosić o radę.
Kupiłam kaszkę kukurydzianą, po raz pierwszy i... nie wiem z czym ją zjeść :)
Jakie połączenie jest najlepsze? Banan-masło orzechowe? Pomarańcza-czekolada-przyprawa korzenna? A może maliny ?
Taką samą mam sytuację z "mlecznym kuskusem"
Doradzisz??
Pozdrawiam, Iza :)
Hej Iza :)
UsuńKażde z tych połączeń będzie dobre, wybierz po prostu tę wersję, na którą masz największą ochotę :) Moja pierwsza słodka polenta była z bananem i masłem orzechowym - dodałam łyżeczkę masła i pół banana w trakcie gotowania kaszki, a drugie pół i kolejną łyżeczkę już na wierzch.
Dzięki :)
UsuńA co sądzisz o kuskusie na mleku? Opłaca się robić, czy raczej nie za dobre? kiedyś robiłam na wodzie z musem jabłkowym, ale jakoś mi nie podpasił.
Czy z mleczkiem jest smaczny ?
Pozdrawiam, Iza :)
Mi smakuje, nawet bardziej niz na wytrawnie, ale to raczej kwestia gustu. Sprobuj :)
UsuńTeż dziś miałam mannę :) A figi suszone szczerze uwielbiam. Nie wiem czy to nie jest mój ulubiony suszony owoc. No dobrze -zapominam o gruszkach ;)
OdpowiedzUsuńod siebie mogę jeszcze polecić dodanie 1-2 łyżek śmietany, wtedy będzie jeszcze bardziej puszysta i kremowa! ;) (btw. ubiłam ją sobie kiedyś wtedy mikserem)
OdpowiedzUsuńwow, obłędnie wygląda
OdpowiedzUsuń