poniedziałek, 11 lutego 2013

245.


Kasza manna z ubitym białkiem, dżemem figowym i suszonymi figami.
Semolina with whipped egg white, fig jam and dried figs.



Dzisiejsze śniadanie sponsoruje sklep internetowy Twardy Orzech, z którym mam przyjemność współpracować. Firma Twardy Orzech oferuje produkty zdrowe i ekologiczne, głównie bakalie - orzechy, owoce suszone, nasiona, ale też różne ciekawe produkty, które ciężko dostać w "normalnych" sklepach, takie jak ekstrakty, syropy smakowe, pasta tahini, inulina itp. Wysyłka jest bardzo szybka, towar jest porządnej jakości i ładnie zapakowany. Zachęcam do polubienia fanpage firmy :)

Przepis na mannę puszystą jak chmurka:

3 łyżki kaszy manny
200 ml mleka sojowego
1 białko
do podania dżem figowy i suszone figi.

Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego kaszę i co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła. W międzyczasie ubijamy białko na sztywno. Gdy kasza jest już gotowa, wyłączamy gaz i delikatnie dodajemy białko, porządnie mieszając, aby wszystko dobrze się połączyło. Przekładamy do miseczki, na wierzch dodajemy dżem i suszone figi. 

Kasza z białkiem jest delikatna jak chmurka, a przy tym bardzo pożywna. Dodając dżem i suszone figi mamy gwarancję słodkiego poranka :)

39 komentarzy:

  1. Mniam, zjadłabbym sobie takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No takiej puszystej kaszy jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. suszone figi są przepyszne, ale dżemu z nich nie jadłam :>

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, muszę koniecznie spróbować takiej wersji manny, bo jeśli smakuje tak jak wygląda, to już teraz wiem, że przepadnę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak zimowy puch śniegowy;D I to wszystko dzięki białku? Kto by pomyślał..:O
    Dżem z fig? Brzmi kusząco;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem jest przepyszny, a manna jest właśnie taka dzięki białku, sama byłam w szoku ;)

      Usuń
  6. manna z ubity białkiem smakuje mi nawet bardziej niż owsianka :) najlepsza jest właśnie z dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Manny z ubitym białkiem jeszcze nie jadłam, ale zachęciłaś mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy raz widzę mannę z białkiem ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie jadłam suszonych fig :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam pierwszy raz i żałuję, że dopiero teraz, są pyszne :)

      Usuń
  10. Uwielbiam kaszę z białkiem <3.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm czas na chmurkową kaszę manną -super pomysl ;) pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. o matulu, jaka puszyyysta *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. łeeee orzechy... :/
    Chociaż śniadanie wygląda apetycznie i puszysto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale! Owsiankę z białkiem już jadłam, teraz czas na mannę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. hehe cieszę się kochana, że też z nimi współpracujesz :D
    śniadanie pycha :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie chcę wyjść na absolutnie czepliwą i niemiłą, ale moja miłość do angielskiego nie pozwala mi się nie odezwać ^.^ białko (jaja) po angielsku to egg white, protein to nazwa typu carbohydrates (węglowodany) i fats/lipids (tłuszcze).
    Dziękuję, dobranoc.
    P.S. Napraaaawdę uwielbiam Twojego bloga, jeden z najlepszych śniadaniowców I żądam więcej dziennych jadłospisów, są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie się nie obrażam, wręcz przeciwnie, dziękuję za wytknięcie błędu, człowiek uczy się przez całe życie ;)
      Dziękuję za miłe słowo :) Jadłospisów w akcji na pewno jeszcze kilka się pojawi.

      Usuń
  17. figi, zapomniałam całkiem, że to istnieje...

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak delikatnie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dżem figowy chętnie bym wszamała ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę taką zrobić! Wygląda ślicznie, delikatnie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  21. WYPRÓBUJĘ JĄ JUTRO NA ŚNIADANIE :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak na razie mam za sobą tylko owsiankę z białkiem, kaszy też kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. cudownie wygląda! ;) tak lekko

    OdpowiedzUsuń
  24. oo, jak super! Nie próbowałam jeszcze mannej z bialkiem, muszę koniecznie to nadrobić. meeega puszysta <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej :)
    Mam do Ciebie pytanie.
    Na Twoim blogu widzę dużo świetnych pomysłów na śniadania.
    Chciałabym prosić o radę.
    Kupiłam kaszkę kukurydzianą, po raz pierwszy i... nie wiem z czym ją zjeść :)
    Jakie połączenie jest najlepsze? Banan-masło orzechowe? Pomarańcza-czekolada-przyprawa korzenna? A może maliny ?
    Taką samą mam sytuację z "mlecznym kuskusem"
    Doradzisz??
    Pozdrawiam, Iza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Iza :)
      Każde z tych połączeń będzie dobre, wybierz po prostu tę wersję, na którą masz największą ochotę :) Moja pierwsza słodka polenta była z bananem i masłem orzechowym - dodałam łyżeczkę masła i pół banana w trakcie gotowania kaszki, a drugie pół i kolejną łyżeczkę już na wierzch.

      Usuń
    2. Dzięki :)
      A co sądzisz o kuskusie na mleku? Opłaca się robić, czy raczej nie za dobre? kiedyś robiłam na wodzie z musem jabłkowym, ale jakoś mi nie podpasił.
      Czy z mleczkiem jest smaczny ?
      Pozdrawiam, Iza :)

      Usuń
    3. Mi smakuje, nawet bardziej niz na wytrawnie, ale to raczej kwestia gustu. Sprobuj :)

      Usuń
  26. Też dziś miałam mannę :) A figi suszone szczerze uwielbiam. Nie wiem czy to nie jest mój ulubiony suszony owoc. No dobrze -zapominam o gruszkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. od siebie mogę jeszcze polecić dodanie 1-2 łyżek śmietany, wtedy będzie jeszcze bardziej puszysta i kremowa! ;) (btw. ubiłam ją sobie kiedyś wtedy mikserem)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...