poniedziałek, 18 lutego 2013

252. Wspólne plackowanie.


Żytnie pancakes z tahini podane z kremowym serkiem i dżemem figowym; kawa z mlekiem sojowym.
Rye pancakes with tahini served with cream cheese and fig jam; coffee with soy milk.



Placki, które smakowały jak chałwa. Placki tym smaczniejsze, że usmażone i zjedzone "razem" z Whiness. Śniadanie idealne :)

Przepis na porcję ze zdjęcia:
5 łyżek mąki żytniej
1 jajko (osobno białko i żółtko)
odrobina mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody

W jednej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem i solą. W drugiej żółtko, tahini, mleko i ekstrakt waniliowy. Łączymy i dokładnie mieszamy. Dodajemy delikatnie białko ubite na sztywno ze szczyptą soli. Smażymy. 

Tahini to pasta z sezamu, która smakuje jak płynna, niesłodka chałwa. Jest idealna do potraw na słodko, ale równie dobrze smakuje np z domową chińszczyzną. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to szczerze polecam - rekomendacją niech będzie to, że odkąd otworzyłam słoiczek otrzymany od firmy Twardy Orzech, dodaję ją praktycznie do wszystkiego ;)


32 komentarze:

  1. O tak, idealne! Wyszedł Ci tu naprawdę piękny stosik :)A ten smak... Wszystko jasne, prawda? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te wasze placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. wyglądają ge-nia-lnie! Ale bym sobie teraz zjadła, mimo że brzuszek pełny:)

    P.S. A można to tahini zamienić zwykła, pokruszoną chałwą?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko wtedy pewnie trzeba będzie dodać troszkę więcej mleka.

      Usuń
    2. No to suuuper;)
      Biorę sie za nie w najbliższym czasie;)

      Usuń
  4. Świetne te placuszki! :) W towarzystwie zawsze smakują lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne placki :D
    hmm... a tahini dałoby się zamienić na jego "podróbę", tj. krem sezamowy do pieczywa? To nie do końca to samo, ale chyba dość podobne... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie by się dało, czemu nie? ;)

      Usuń
  6. no takie plackowanie <33 smakowicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. jaaa musiały być boskie, naczytałam się sporo o tahini.
    i jakie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak chałwa? Wpraszam się na te placuszki! :)) Pysznie Wam wyszło to plackowanie! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wspólne plackowanie - jak pysznie !! wyglądają genialnie ;D muszę je zrobić ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie równiutkie, po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ekstra przepis. Kradnę sobie i jak tylko kupię tą pastę, to muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej, jakie idealnie okrągłe *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też chcę takie ładne okrągłe placuszki umieć robić noooo :((((

    :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale równiutkie :D
    Chałwowe placuszki, no nie wierzę.. Chcę taki stosik <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale równe! Zakochałem się:D!

    OdpowiedzUsuń
  16. może nie będę oryginalna, ale też napiszę, że bardzo bardzo równe Ci wyszły :) dżem figowy, ale mam ochotę na niego.

    OdpowiedzUsuń
  17. Musze tej pasty poszukać po sklepach. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. to nie dla mnie, bo chałwy nie trawię, ale wyglądają fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale piękności i pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  20. piękny stosik placuszków! :) i ciekawi mnie ich smak.. bo chałwy nie jadłam ze sto lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dawno nie jadłam placków *.*

    OdpowiedzUsuń
  22. skoro smakowały jak chałwa, to już mam ślinotok! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. o mamusiu jakie piękne te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  24. też bym chciała ten dżemik ;d

    OdpowiedzUsuń
  25. To najbardziej apetyczne placki jakie widziałam *_*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...