Kukurydziane ricotta hotcakes z borówkami; ricore z mlekiem.
Cornflour ricotta hotcakes with blueberries; ricore with milk.
Śniadanie z cyklu: wstałam o 6 nie wiadomo po co, nie miałam co ze sobą zrobić, więc poszłam do kuchni i usmażyłam najlepsze placki świata.
Przepis (1 porcja):
- 50g mąki kukurydzianej
- 1/2 opakowania ricotty
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- borówki
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie do utworzenia gęstej, jednolitej masy. Smażymy na małym ogniu.
Borówki, ricotta - Ash, szalejesz :) A przez mąkę kukurydzianą są zapewne jeszcze bardziej delikatne, hm? To się nazywa poranna produktywność. ;)
OdpowiedzUsuńDelikatne i puszyste :)
Usuńkukurydziane rzeczywiście musiały być najlepsze :D
OdpowiedzUsuńoh, plackowe mistrzostwo! *.*
OdpowiedzUsuńNa takie poranne: nie mam co z sobą zrobić to najlepszy pomysł z możliwych :)
OdpowiedzUsuńO kukurydzianych plackach jeszcze nie słyszałam, ale wierzę Ci, ze są smaczne i jak tylko zobaczę mąkę kukurydzianą ( bo to pewnie z takiej trzeba je zrobić, prawda? ;> ) to z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTak, placki są z mąki kukurydzianej, znajdziesz ją w każdym sklepie :)
UsuńNajlepsze placki świata, ten wygląd, borówki i ricotta... nie mogły smakować inaczej niż najlepsze placki :D Można przepis? Bo uwielbiam z mąki kukurydzianej, a ricottowych jeszcze nie robiłam, więc miałabym okazję :>
OdpowiedzUsuńJakie ładne kolory! Żółty i fioletowy - już sam wygląd mają te placuszki obłędny :-) A smak zapewne jeszcze lepszy!
OdpowiedzUsuńLubię wcześnie wstać, czasem za wcześnie. Lubię wykorzystać ten czas na leniwy poranek, na smażenie placków!
musisz wstawać tak wcześnie częściej! ;)
OdpowiedzUsuńHa ha spodobał mi się ten podpis:D
OdpowiedzUsuńCoś w stylu takiego obrazka wędrującego po sieci, że 'wstałem, robiłam fascynujące rzeczy, poszedłem spać'.
Teraz mi to nie da spokoju, muszę to znaleźć:D
A potem wpadnę do Ciebie, przygotuj mi lunch-box z tymi plackami^^
Jak znajdziesz to się podziel :D a ja się podzielę plackami ;)
Usuńno to czekamy na przepis :)
OdpowiedzUsuńBorówki w plackach... poproszę od razu porcję, a najlepiej dwie :D
OdpowiedzUsuńJeśli smakowały tak jak wyglądają to wcale się nie dziwie, że były najlepsze i bardzo Ci ich zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńW ogóle o kukurydzianych hotcakesach jeszcze nie słyszałam, ale mają przepiękny kolor. Podzielisz się z nami przepisem? :)
No żesz ty! Borowki <3 ale robisz ochotę ludziom z rana;D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, dobrze ze wstalas o tej 6;)
ha! a u mnie dziś omlet kukurydziany, więc w minimalnym stopniu się zgrałyśmy ;)
OdpowiedzUsuńno ba :D
UsuńNie wątpię, że były pyszne! Jak one cudnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńa ja ciągle nie wiem co zrobić z mąką kukurydzianą
OdpowiedzUsuńplacki!
Usuńjak następnym razem będzie Ci się nudzić to zrób i dla mnie :D
OdpowiedzUsuńcudne!;)
OdpowiedzUsuńHęęę, poproszę przepis <3
OdpowiedzUsuńDodałam do postu.
UsuńNie musisz mówić, że najpysznejsze, bo widać, że genialne. Lubię to w mące kukurydzianej, że dzięki niej placki/ gofry są takie cudnie żółte :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje placki, są zawsze idealne, że aż ślinka leci do monitora <3 I to na dodatek z najpyszniejszymi owocami.
OdpowiedzUsuńJa z takimi plackami, to mogłabym wstawać nawet o 5 rano :D
OdpowiedzUsuńskoro to są najlepsze placki świata, to muszę je zrobić , muszę je spróbować ! pierwsze co zrobię to kupię ricottę i mąkę kukurydzianą ;p wyglądają świetnie , a samym tytułem posta zachęcasz jeszcze bardziej ;)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie <3 i ta grube *_*
OdpowiedzUsuńMam kilka typów na najlepsze placki na świecie, ale skoro tak zachwalasz to wypróbuję, a nóż widelec masz racje :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki w takim wydaniu muszą smakować.. idealnie.
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie je powtórzę :)
OdpowiedzUsuńTe placuszki wyglądają cudnie ! Do schrupania :)
OdpowiedzUsuńjestem zakochana w ricottcie :D
OdpowiedzUsuńnie śmiem wątpić, że to najlepsze placki świata! a i zgrałyśmy się dzisiaj z borówkami. piątka! :)
OdpowiedzUsuńah, te letnie owocki <3
I również tak wyglądają. Ricotta i borówki to połączenie wręcz idealne.
OdpowiedzUsuńRicotta moja miłość ! Nie łączyłam jej jeszcze w placuszkach z borówkami ale jak tylko zakupię spróbuję ! I są tak ślicznie kolorowe, pycha !
OdpowiedzUsuńśliczny kubeczek <3 jestem kubkomaniaczką
OdpowiedzUsuńi pomyśleć, że jakieś pół roku temu wyrzuciłam pół kilo tej mąki, bo się przeterminowała :|
OdpowiedzUsuń