sobota, 18 maja 2013

336.


Waniliowe budyniowe płatki ryżowe i jaglane z bezglutenowym musli, brzoskwinią i borówkami.
Rice and millet flakes with vanilla custard powder, gluten free muesli, peach and blueberries.


Tym śniadaniem rozpoczynam zupełnie nowy cykl na blogu i w życiu - gluten free. Z zalecenia lekarza mam wyeliminować gluten całkowicie. Odpada pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies; krótko mówiąc praktycznie wszystko, czym dotychczas się żywiłam. Mam mętlik w głowie.

48 komentarzy:

  1. Naprawdę? Jej... To duża zmiana. Kurczę, nie będę pisać czegoś w stylu "ja bym tak nie mogła", ale jest to na pewno ciężkie. Cóż. Wierzę, że szybko odnajdziesz się w nowej sytuacji :* Będę wspierać Cię mentalnie jak się da.
    A jeśli możesz zrobić sobie jeszcze takie pyszne śniadanie, to nie może być tak źle.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuję, że mimo tego utrudnienia, świetnie sobie poradzisz. Widać to po dzisiejszym pysznym śniadaniu : )

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, rzeczywiście ogromna zmiana. :c
    ale pewnie szybko sobie z tym poradzisz :)

    a płatki ryżowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak byłam mała to również miałam dietę bezglutenową, ale wtedy te produkty nie były tak łatwo dostępne jak teraz (teraz nota bene też nie zbyt łatwo je dostać, ale w moim osiedlowym sklepie jest ich ogromny wybór :)) i rodzice mieli wielki problem z ich sprowadzeniem. na pewno jakoś sobie poradzisz! chociaż takie zmiany sposobu odżywiana z dnia na dzień na pewno są trudne...na jak długo musisz wyeliminować gluten?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dasz radę kochana! Jestem pewna, ze odkryjesz jeszcze pyszniejsrozwiązania

    OdpowiedzUsuń
  6. ja przez jakiś czas jadłam bezglutenowo i powiem Ci, że nie miałam problemu z kreatywnymi posiłkami. też może być pysznie, nie martw się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z dnia na dzień może wydawać to się trudne, ale nie niemożliwe. Moja przyjaciółka jest już od roku na diecie bezglutenowej i weganskiej( z powodów zdrowotnych). Na początku było jej cieżko, ale teraz mówi, ze za nic w świecie nie chciałaby wrócić do starego sposobu odżywiania. Dlatego będzie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie będzie tak źle zobaczysz. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dieta gluten free z takim kolorowym śniadankiem nie musi być taka zła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z Twoją głową pełną pysznych pomysłów na pewno wymyślisz coś ciekawego, że monotonia nie wejdzie w Twój jadłospis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się z Viole, na pewno mimo wszystko nie zabraknie ci pomysłu na kolorowe i smaczne posiłki! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej współczuję :< Ale na pewno zastąpisz te produkty równie pysznymi śniadaniami :) Budyniowe płatki ryżowe to najlepsze co może być :) I borówki, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz ode mnie wiadomość na facebooku:*

      Usuń
  14. współczuję, ale jestem pewna że dasz radę i Twoje posiłki będą równie smaczne jak wcześniejsze, dzisiejsze wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mega Ci współczuje z tym glutenem, strasznieeeee :< Ale zawsze to jakieś urozmaicenie w diecie :) nie przejmuj się za bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To wcale nie musi być takie złe, teraz żywność bezglutenowa jest dostępna w większości marketów (cena niestety powala na kolana). Wieże, że twoje śniadania dalej będą inspirujące i nie zatracisz swojej cudownej kreatywności. Jesteśmy z tobą♥

    OdpowiedzUsuń
  17. To na prawdę wielka zmiana w sposobie odżywiania, a na długo musisz z niego zrezygnować?
    W każdym bądź razie śniadanie i tak przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojejku, to chyba niemała kulinarna rewolucja... Niemal codziennie dziękuję Aniołowi Stróżowi, że nie mam żadnej nietolerancji pokarmowej, póki co przynajmniej... odpukać! Musisz teraz poświęcić troszkę czasu i powybierać co można, a co nie można. Ja to bym się kompletnie pogubiła...

    Ściskam:*
    Ale, ale! Gdzie kawka!:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się wczoraj czułam kompletnie zagubiona, ale dziś poszwędałam się po sklepach i może jednak nie będzie tak źle, w sumie trochę tych produktów bezglutenowych nawet w mojej mieścinie jest.
      A kawę wypiłam w trakcie gotowania płatków :D

      Usuń
  19. ojjj to szkoda, że musisz to odrzucić ;/ te placki, te pyszności !! mam nadzieję, że znajdą się jakieś zamienniki ;)
    śniadanie z borówkami i brzoskwiniami <3 pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojej, kochana, przykro mi! Ale niczym się nie przejmuj! Najważniejsze, abyś była zdrowa, a z Twoją głową pełną pomysłów jestem pewna, że nawet nie odczujesz braku tych wszystkich produktów :*

    OdpowiedzUsuń
  21. NA pewno bez glutenu nie jest łatwo, ale na całe szczęście są dziesiątki blogów z takimi przepisami ;)

    A Twoj śniadanko prezentuje się baaaaaaaaaaaaaaaaardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. matko, naprawdę ci współczuję, bo samej na pewno byłoby mi trudno zrezygnować z tych wszystkich produktów. ale jestem pewna, że będziesz nam teraz udowadniać, że i bezglutenowo można jeść smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kupiłam dopiero je dzisiaj!. Robię na dniach:D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda obłędnie!
    Może nie będzie tak źle? Na początku na pewno trudno, ale jesteś taka kreatywna że na pewno dasz radę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. są i ryżowe :)
    jej, ja byłabym załamana...ale Ty masz głowę pełną pomysłów, założe się, że dalej będziesz nam pokazywać przepyszne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  26. czyli to już pewne? nietolerancja glutenu? :( ojojoj.
    pszenicy też nie? czyli wszystkiego, co z mąki pszennej też niet?

    to teraz zostaje tylko gryczana, ryżowa i jakieś inne gluten free.
    Mam koleżankę z nietolerancją glutenu, ale czasami pozwala sobie na odstępstwa dietowe i nic się nie dzieje - może i w Twoim przypadku też nie będzie źle? :)
    trzymaj się cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg lekarza 100% pewności. Mąka pszenna i wyroby z jej użyciem oczywiście out. Gryczaną i ryżową mąkę już miałam, dziś zakupiłam jeszcze gluten free i jutro będę testować ;)

      Usuń
  27. Wszystko wygląda obłędnie i nieziemskie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Całkowicie? O rany, przykro mi... Mi też to groziło, ale naszczęście ominęło!
    Hmm, ale wiesz, to zawsze wieelkie pole do wypróbowania nowych smaków, przepisów i improwizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dawno nie jadłam płatków ryżowych :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  30. Dasz radę! Na pewno ciężko Ci będzie pożegnać się z owsiankami, ale zdrowie ważniejsze. Uwielbiam Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Zdrowie ważniejsze, bez dwóch zdań.

      Usuń
  31. Szczerze pisząc i nie pocieszając Cię to współczuję Ci strasznie tych zaleceń lekarza. Nie dałabym rady funkcjonować bez płatków owsianych ( bo to również owies, prawda? :D ). Z pewnością przyniesie to ogromne zmiany na Twoim blogu, ale z ogromną chęcią będę je obserwować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, owsianka niestety odpada..

      Usuń
  32. Znajdziesz takie produkty, że doskonale zastąpisz te, które do tej pory jadłaś. Powodzenia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Śniadanko pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Dieta bezglutenowa?! Czemu? Coś się dzieje z Twoim zdrowiem? Jejku, to straszne, a owsianka?! Wyobrażam sobie siebie i nie wiem jak ja bym to przeżyła... ale trzymam za Ciebie kciuki. Już Ty coś wymyślisz i będziesz pełna zadowolenia ze swoich śniadań. Będą inne i nowe, super :)

    A jak zrobiłaś waniliowe płatki ryżowe? Wogóle uwielbiam konsystencje Twoich śniadań. Tak idealnie gęste są tylko u Ciebie. musisz mi kiedyś podać proporcje jak zrobić tak idealną gęstość. :) np owsianki. albo jakiejś kaszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wygląda na to, że mój organizm nie trawi glutenu. Owsianka oczywiście odpada.
      Dzięki :) Proporcje to zazwyczaj 5 łyżek płatków na szklankę mleka, płatki zalane wieczorem. A waniliowe bo gotowane na waniliowym ryżowym mleku i dodatkowo z waniliowym budyniem. ;)

      Usuń
  35. Przepiękne kolory śniadania ;)
    Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Oj ciężko by mi było, ale dzisiajsze śniadanie równie apetyczne jak zwykle. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Oj, to czeka Cię dużo zmian. Teraz na pewno łatwiej o produkty bezglutenowe niż jeszcze kilka lat temu, więc może nie będzie tak źle?! Ale trzymam za Ciebie kciuki, bo jak pomyśle, że ja bym musiała przejść na taką dietę z dnia na dzień, to wyobrażam sobie jak ciężko by mi było...
    A dzisiejsze, pierwsze śniadanie przepyszne. Podkradłabym Ci te owocki, zwłaszcza borówki. ^_^

    OdpowiedzUsuń
  38. Czym się objawia taka nietolerancja glutenu ? sądziłam, że to raczej u dzieci można zaobserwować. Jak już nie się miało to się nie nabędzie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...