piątek, 15 listopada 2013

414. Ciastko z mikrofali.


Bananowe ciastko z mirofali z kandyzowanymi truskawkami; jogurt grecki z truskawkami; kawa toffee z mlekiem.
Banana microvaed cake with candied strawberries; greek yogurt with strawberries; toffee coffee with milk.


Te ciastka z mikrofali to świetny wynalazek, zwłaszcza, kiedy nie chce się odpalać piekarnika egoistycznie tylko dla siebie ;) I gdy się jest wygłodniałym po badaniach, jak ja dziś. Szybko, smacznie, i nawet zdrowo ;)
 A kawa toffee ostatnio awansowała na moją ulubioną smakową kawę!

Przepis na ciastko:

2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżeczka sody
1/2 rozgniecionego banana
1 łyżka kremu Dulce de Leche Chimbolte
1 jajko

W miseczce mieszamy mąkę i sodę. W kubku rozgniecionego banana z kremem i jajkiem. Dodajemy zawartość miseczki i truskawki, dokładnie mieszamy i wkładamy do mikrofali na 3 minuty. Uwaga, gorące! ;)



28 komentarzy:

  1. oo fajny pomysł, ale ja się zawsze boję o naczynia :< niby można w mikrofali... ale jakoś tak

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo ładnie i smacznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł, bo zawsze strasznie mi szkoda jak odpalam piekarnik żeby zrobić tylko jedną babeczkę, a tu problem rozwiązany. Tylko czy można zastąpić mąkę kok. jakąś inną, wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, ale mimo wszystko moje serce skradł jogurt z truskawkami - moje ukochane połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu ja nie mam mikrofali :<
    Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciastko w kubeczku? Rozpływam się :D żałuję tylko, że oddałam swoją mikrofalówkę :c

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. też wielbię te wypieki, są takie szybkie i mimo wszystko oszczędzają prąd :D mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. Toffee dobra, ale piernikowa 'lepsiejsza':D albo wiśnia-rum <3

    A śniadanie po wyhodowanym głodzie musiało pysznie smakować, powiew lata w tych truskawkach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) Też często przyrządzam takie szybciutkie wypieki z mikrofali :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdybym miała mikrofalę już bym była w kuchni i mieszała składniki ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. jak się wylewa! świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto? ja bym powiedziała, że to cudnie wyglądający muffin!:D

    OdpowiedzUsuń
  13. fajne to ciastko *-* szybki sposób na coś pysznego i słodkiego ;) no i te truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. O mamo mamo, cudo. :) Koniecznie muszę zrobić kiedyś takie ciastko. Kiedy myślę o połączeniu smaku kokosa i banana w jednym wypieku, a doprawienie tego wszystkiego kremem dulce de leche, już jestem głodna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho z kubka to dla mnie nowość, a już mi się podoba! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. kokos, banan i jeszcze ten krem. to ciastko musiało smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mogłabyś zdradzić jakiej firmy mąki kokosowej i migdałowej używasz? Są one dostępne w sklepie z ekologiczną/zdrową żywnością czy może zamawiałaś przez internet?
    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, używam mąk firmy Efavit, kupuję w takim małym sklepie ze zdrową żywnością w moim mieście, ale przez internet też można zamówić na ich stronie - http://www.efavit.pl/
      A poza tym teraz w Lidlu mają mielone migdały po 7,99 za 200g, więc cenowo wychodzi lepiej niż ta mąka Efavitu i szczerze mówiąc lepiej mi się lidlowych używa :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :). Z powodu nietolerancji pokarmowej od dłuższego czasu zmieniam swoje nawyki żywieniowe, ale wciąż przed wieloma produktami mam obawy czy aby na pewno uda mi się z nich zrobić coś smacznego :).
      Agnieszka

      Usuń
  18. kandyzowane truskawki? czego TE ludzie nie wymyślą! :D to ciasto wygląda dosłownie o-błę-dnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. O kurczę, nie sądziłam, że ciasto w mikrofali może tak pięknie wyrosnąć! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie lubię ciast z mikrofali, ale Twoje wygląda smakowice.
    Dzięki za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...