niedziela, 8 grudnia 2013

437. Amarantusowe gofry.


Czekoladowe amarantusowe gofry z kiwi / kozim serkiem i bananem / kozim serkiem i dżemem banan&truskawka.
Chocolate amaranth waffles with kiwi / goat cheese and banana / goat cheese and banana&strawberry jam.


Gofry, które smakowały jak brownie i od razu awansowały na moje ulubione!

Przepis (3 szt):

10g mąki ryżowej
1 jajko
100 ml mleka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżki kakao

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie ma być ;) Nakładamy łyżką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do uzyskania pożądanej chrupkości.

20 komentarzy:

  1. a mogę zmielić zwykły amarantus? :D Taki nieugotowany? :D
    Ale pychota! Gofry z rana, mm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, mąki to przecież zmielone ziarna. :)

      Usuń
  2. O, takie to bym chciala! A ciekawa smaku koziego sera pozostaje :)
    Hm, ja zawsze robie wodniste ciasto na gofry i teraz jestem rozbita, czy takim wlasnie byc powinno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka amarantusowa jest bardzo chłonna, dlatego ciasto jest bardzo gęste.

      Usuń
  3. Zrób dla mnie takie. Ładnie proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka amarantusowa? No, tej to jeszcze nie miałam! :) Jak ją gdzieś dostanę, na pewno zrobię te gofry. Porównaniem do brownie mnie do nich przekonałaś.
    PS: nie wiem, czy do smaku sera koziego trzeba się jakoś przyzwyczaić, ale jakoś mnie odrzuca. Hmm. Z czym według Ciebie jest najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wszystkim! ;) Dla mnie kozi ser smakuje zupełnie normalnie, nie różni się niczym od krowich.

      Usuń
  5. właśnie wczoraj zamówiłam amarantus <3 więc niech tylko do mnie paczka przyjdzie, a robię te gofry!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że z amarantusa ma tylko popping ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie ciekawi ten dżem banan&truskawka, domowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. skoro smakowały jak brownie to musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne kolorowe! Aż się uśmiechnęłam do nich :D

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli smakują jak brownie to nie ma mowy, żeby ich nie wypróbować ;) co więcej, fajny sposób na wykorzystanie tej mąki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chcę gofera.....a nie mam gofrownicyyy!:(

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...