piątek, 13 grudnia 2013

442. Piernikowa pieczona jaglanka.


Pieczona piernikowa jaglanka; piernikowa kawa z mlekiem.
Baked gingerbread millet; gingerbread coffee with milk.
  
Po takim śniadaniu piątek trzynastego mi nie straszny ;)

Przepis (inspiracja tu i tu :)):

60g kaszy jaglanej
mleko
jajko
2 łyżki jogurtu
łyżeczka kakao
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka kawy piernikowej
łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody
 powidła śliwkowe

Wieczorem gotujemy kaszę na wodzie. Rano mieszamy ją z kakao, przyprawą do piernika, kawą pierniczkową, miodem i sodą. Mleko, jajko i jogurt mieszamy i dodajemy do kaszy. W naczyniu układamy połowę kaszy, smarujemy powidłami i układamy orzechy pecan, przykrywamy resztą kaszy. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Zrobiłam zdjęcia, zaczęłam jeść i uświadomiłam sobie, że zapomniałam o czekoladowej polewie. Ale co tam, to i tak było boskie śniadanie! :)
 

21 komentarzy:

  1. Wyglądają równie bosko!:)
    Wczoraj będąc na przeszpiegach w Home&You widziałam ten Twój kubeczek, od razu pomyślałam: 'o, Ash'kowy kawusiowy kubas!'
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ejej, też chciałam ją zrobić w jaglanej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. matko.. z orzechami w środku i powidłami?! o matko, o matko.. to musiało być cuudowne! <3

    Nie wiedziałam, że dzisiaj 13 piątek.. :O

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie, że nie straszny! :) jaglanej jeszcze nie piekłam, pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak najlepszy deser! Takie śniadanka to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaaakie świetne, chyba i ja muszę zrobić tę pieczoną jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to wygląda ♥ Będę musiała również pomyśleć o zrobieniu jaglanej wersji, bo dzięki owsianej byłam w nieebie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierniki, wszędzie pierniki! W kawie, w owsiankach, jaglankach, innych cudawiankach - to znak, że już prawie święta, zdecydowanie to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczona jaglanka... ubóstwiam <3
    Ta łyżeczka jest przesłodka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaglanka w takiej wersji musiała być równie przepyszna! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kubeczek jest cudowny. Podoba mi się cała seria.

    Wszędzie coraz bardziej czuć święta. Boska jaglanka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piątek trzynastego jest dla mnie wyjątkowy - zdarza się przecież tak rzadko! :)
    Jaglanka na pewno u mnie zagości. Przepis już zapisany ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pierniczkowo u Ciebie! i w kokilce i w kubeczku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za korzenne smaki ! I śniadanie i kawa w takim klimacie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi nawet jak już się dowiedziałam, że to piętek i 13 wcale nie straszny, i to nie tylko dzięki smacznego śniadaniu ;p

    OdpowiedzUsuń
  16. najpierw spróbuję takiej owsianki,a potem gwarantowane, że robię od razu jaglankę <3 jest genialna, bez dwóch zdań! i jeszcze piernikowa kawa do tego <3

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę w końcu zrobić taką piernikową! musi być boska :D

    OdpowiedzUsuń
  18. a to przepis na 1 czy 2 porcje? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli się najesz 30g kaszy to śmiało, ja jestem zdrowa i jem 60g conajmniej :) mam małe kokilki.

      Usuń
  19. muszę kiedyś zapiec jaglankę, tą wersją mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...