niedziela, 15 marca 2015

495. Bezglutenowa szarlotka sypana.


Bezglutenowa szarlotka sypana; kawa z mlekiem.
Gluten free apple pie; coffee with milk.

Bezglutenowa szarlotka sypana
(mała tortownica):

1 szklanka mąki (użyłam Mixit! Schar)
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1 szklanka cukru
5 jabłek
cynamon
łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła

Mąkę, kaszkę i cukier mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tartce o dużych oczkach i doprawiamy do smaku cynamonem. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy po kolei: szklanka suchych składników, połowa jabłek, szklanka suchych składników, druga połowa jabłek, szklanka suchych składników. Na wierzch na tartce ścieramy masło (musi być zimne, ja chowam na kilka minut do zamrażarki). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotki ♥ Jabłka i cynamon to w 100% moja bajka

    poranny-talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, akurat dla mojej bezglutenowej koleżanki :)
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...