Bezglutenowa szarlotka sypana; kawa z mlekiem.
Gluten free apple pie; coffee with milk.
Bezglutenowa szarlotka sypana
(mała tortownica):
1 szklanka mąki (użyłam Mixit! Schar)
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1 szklanka cukru
5 jabłek
cynamon
łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
Mąkę, kaszkę i cukier mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tartce o dużych oczkach i doprawiamy do smaku cynamonem. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy po kolei: szklanka suchych składników, połowa jabłek, szklanka suchych składników, druga połowa jabłek, szklanka suchych składników. Na wierzch na tartce ścieramy masło (musi być zimne, ja chowam na kilka minut do zamrażarki). Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki ♥ Jabłka i cynamon to w 100% moja bajka
OdpowiedzUsuńporanny-talerz.blogspot.com
dobrze, akurat dla mojej bezglutenowej koleżanki :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/