niedziela, 29 marca 2015

507. Bezglutenowa babka piaskowa.



Bezglutenowa babka piaskowa; kawa z mlekiem.
Gluten free cake; coffee with milk. 

Bezglutenowa babka piaskowa
(forma z kominem o średnicy 25cm):

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki (użyłam Mix It! Schar)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
200g masła lub margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Masło roztapiamy i dodajemy do ciasta jeszcze ciepłe, razem z ekstraktem. Odkładamy 1/3 ciasta i dokładnie mieszamy z kakao. Ciemne ciasto wylewamy do formy, przykrywamy jasnym. Pieczemy 55 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

7 komentarzy:

  1. bezglutenowa? wygląda wspaniale! i nie wątpię, że równie dobrze smakowała:)
    swoją drogą - kawa i ciasto na niedzielne śniadanie to idealny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia zaraziła mnie miłoscią do babek, więc twoją chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dwukolorowe babki ! :D idealna na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...