ooo, jakie pyszne tosty! <3 zjadłabym takiego! :-) przepis na drożdżówki jest taki: 200h mąki razowej, 100g mąki pszennej, 20g drożdży, 1/2 szklanki mleka, jajko, 1/2 szklanki cukru brązowego (może być też inne słodzidło), 30g masła, odrobina soli, jabłka, cynamon, cukier waniliowy z połowy porcji mleka, drożdży i 5 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut. Do reszty mąki dodać sól. Resztę mleka i masło podgrzać i wlać do mąki. Dodać rozczyn i wbić jajko. Odstawić na ok.40 minut. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i z każdej zrobić okrągły placek. Na każdym placku poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Poukładać je na blaszce i piec przez ok.20-30minut w 200stopniach.
Oprócz śniadania , robię dzisiaj odwet od amsła orzechowego!. A z chcęcią bym zjadła...xp
OdpowiedzUsuńowszem;p
UsuńStrasznie mi się marzą tosty na słodko, a nie mam opiekacza :<
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne!
na patelni można przecież zrobić, wychodzą takie same tylko troszkę mniej ściśnięte (chyba że czymś mocniej dociążysz od góry niż tylko łopatką :P) ;D
Usuńa co do śniadania, fajna różnorodność smaków i tekstur, bardzo mi takie coś odpowiada <3
mniam ,tosty z masłem orzechowym <3
OdpowiedzUsuńserek wiejski tastes good ;*
tosty i serek jak najbardziej porywam! pychotka :)
OdpowiedzUsuńpycha! porywam tosta c:
OdpowiedzUsuńPysznie... Chociaż boję się, że gdybym uruchomiła swój toster to pokusa kolejnych dokładek byłaby zbyt duża ;)
OdpowiedzUsuńooo, jakie pyszne tosty! <3 zjadłabym takiego! :-)
OdpowiedzUsuńprzepis na drożdżówki jest taki:
200h mąki razowej, 100g mąki pszennej, 20g drożdży, 1/2 szklanki mleka, jajko, 1/2 szklanki cukru brązowego (może być też inne słodzidło), 30g masła, odrobina soli, jabłka, cynamon, cukier waniliowy
z połowy porcji mleka, drożdży i 5 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Do reszty mąki dodać sól. Resztę mleka i masło podgrzać i wlać do mąki. Dodać rozczyn i wbić jajko. Odstawić na ok.40 minut.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i z każdej zrobić okrągły placek. Na każdym placku poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Poukładać je na blaszce i piec przez ok.20-30minut w 200stopniach.
łaaa, jakie pyszne tosty! zabieram <33
OdpowiedzUsuńpysznie
OdpowiedzUsuńJak cudnie wypływa to masełko <3
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam połączenia masło orzechowe-banan, a jest takie popularne! :D
OdpowiedzUsuńmmm.. serek wiejski z malinami, niebo <3
OdpowiedzUsuńi to masełko musiało się tak rozpuścic i lepic do podniebienia, mniaaaam<3
OdpowiedzUsuńskromniutkie, ale zjadłbym wszystko:D
OdpowiedzUsuńKlasa tościk! Jem je podczas sesji mrrr <3
OdpowiedzUsuń