czwartek, 25 października 2012

136.


Orkiszowa bułka z awokado i serem; pralinka Rafaello; kawa z mlekiem
Spelt bun with avocado and cheese, praline Rafaello, coffee with milk

Inspiracja :) To moje drugie podejście do awokado, w przeciwieństwie do pierwszego bardzo udane. Tym razem grzecznie poczekałam kilka dni, aż zmięknie.. boski smak, na pewno do powtórzenia :)

Ten ser to taki ciekawy żydowski produkt, który przywędrował do mnie zza Oceanu. Wygląda jak topiony, a smakuje zupełnie jak nasza poczciwa gouda. Jeśli ktoś będzie miał okazję spróbować, to polecam :)

Na Ashtraysmeals wrzuciłam wczorajszy jadłospis w ramach akcji What I ate Wednesday :)

31 komentarzy:

  1. A Ja tak patrzę jak wszystkie jecie te kanapki z awokado, ale wciąż nie mogę się do niego przekonać. Ser rzeczywiście wygląda jak topiony :) Z pewnością świetnie smakowała ta bułka.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kupić awokado i zrobić taka pastę : ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Awokado i ser to idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście wygląda jak topiony ser, ciekawa jestem smaku, może będzie mi dane kiedyś spróbować:)
    fanką awokado nie jestem i o wiele większą ochotę mam na Rafaello^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, mam cale pudelko Rafaello i zastanawiam sie, kto to zje :D

      Usuń
    2. Ja nie miałabym takich dylematów ;)

      Usuń
    3. Też bym nie miała, gdyby nie wizja rosnącego tyłka.. :D

      Usuń
    4. Wybiegasz ;) Ja przynajmniej wychodzę z takiego założenia ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie kanapeczki :) To ser topiony w plasterkach ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisalam w notce, ze nie, ale spoko, pewnie nie chcialo Ci sie czytac ;)

      Usuń
    2. Wybacz tak dokładnie nie czytałam, tylko zerknęłam.. Troszkę się śpieszyłam... Przepraszam :) A w Polsce takiego sera się chyba nie dostanie ?

      Usuń
    3. Spoko, większość i tak nie czyta tylko rzadko kto się do tego przyznaje ;)
      Ja u siebie takiego sera nie widziałam.

      Usuń
  6. Chętnie zjadłabym taka kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi się wydaje, że widziałam w sklepach coś w stylu tego serka, choć nie mam pewności, czy nie był to po prostu zwykły serek topiony o smaku ( a raczej z chemicznym dodatkiem imitującym smak) sera gouda. Tak czy inaczej, kolory Twojego śniadania są śliczne, uwielbiam takie odcienie zielonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje pierwsze starcie z avokado też nie było najlepsze :) ale potem się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam awokado! Muszę w koncu spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Z awokado już tak jest, że ludzie się napalają, a potem się okazuje, że jest tak koszmarnie mdłe, że trzeba dodać milion rzeczy, żeby było zjadliwe ;) I jeszcze czekanie na właściwą miękkość - to też może być denerwujące.

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie kanapki z awokado! z dodatkiem sera też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę kiedyś spróbować takiej pasty z awokado :) Wygląda co najmniej apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi awokado narazie też nie przypadło do gustu. Ale ten serek, to na pewno co innego:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie praktycznie nie ma czasu, żeby zabrakło awokado w kuchni, choć z serem żółtym jeszcze go nie próbowałam. ale chyba będę w końcu musiała. (;

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam awokado. Muszę spróbować, bo widzę, że jestem bardzo uboga w doznania kulinarne. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Więc chyba czas spróbować awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo smacznie ,lubię orkiszowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mówisz zdrowy cholesterol?? Haha kupiłam kilka dni temu 2 awokado ale nadal są twarde, ale gdy tylko zmiekną zrobię z nich zdrowe masło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czytanie i komentowanie to też był jeden z powodów ;) Śniadania będą lądować na fb albo jak znajdzie się coś ciekawszego (tj. z przepisem) to na blogu. Ostatnio jakoś nie mam głowy do pomysłów, trochę mi chęci brak i dwa blogi na raz mnie zaczęły przerastać.

    OdpowiedzUsuń
  20. o, awokado, kusi mnie od pewnego czasu :)) kolor ma cudny!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cieszę się, że zainspirowałam - awokado po prostu nie da się nie kochać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten serek wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...