wtorek, 4 czerwca 2013

353. Gryczany chlebek bananowy.



Gryczany chlebek bananowy z ricottą i truskawkami; truskawki z jogurtem greckim; kawa z mlekiem.
Buckwheat banana bread with ricotta and strawberries; strawberries with greek yoghurt; coffee with milk.



Polskie (i swoje) truskawki nie mogą się równać z importowanymi! Słodkie, soczyste i pyszne.. plus pieczony wczoraj wieczorem domowy chlebek (gluten free i guilty free ;)) i nie chwaląc się - mamy śniadanie idealne!

Przepis na chlebek:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 rozgniecione banany
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre (oprócz bananów). Zawartość obu naczyń łączymy, dodajemy banany. Przekładamy do keksówki (ja piekłam w silikonowej, zwykłą trzeba wyłożyć papierem lub czymś natłuścić). Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


41 komentarzy:

  1. Czytasz mi w myślach, kochana! Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie i podpis to od razu pomyślałam, że muszę poprosić Cię o przepis! :) A przepis jest, świetnie! Chyba wiem, co niedługo wyląduje u mnie w piekarniku :) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zamarzyłam o przepisie :) wygląda świetnie, ja też niedługo się za to zabiorę :)

      Usuń
  2. Też jadłam wczoraj polskie truskawy i masz rację, biją na głowę te importowane ;) W ogóle to jak mogłaś- miałaś dziś śniadanie idealne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i ja również miałam nadzieję, że pod zdjęciem śniadania jest przepis bo ten chlebek jest z pewnością pyszny i nie byłabym sobą gdybym go nie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis :) Podobnie jak całe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, to dopiero sniadaniowe cudo :) Jesli tylko bede miala troche wolnego czasu, na pewno go zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba importowane nie umywają się do polskich...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za celną uwagę, nie wierzyłam, że tak napisałam :D

      Usuń
  7. Piękny chlebek i cudnie podane śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak bomba kaloryczna, a w istocie...:) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja się nie dziwię, że śniadanie indealne, bo już po zdjęciach to widać ;) jak ja zazdroszczę Twojej rodzinie! :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieklam juz kiedys taki chlebek, ale zrobil sie z niego zakalec... podejscie drugie wyczuwan ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek bananowy jest świetny ! Czas wypróbować wersję bezglutenową ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. oj, polskie truskawki są najlepsze :D
    chlebek wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mam nic do skomentowania.

    Piękne zdjęcia.
    Truskawki z białym kremowym serkiem...
    Polskie truskawki!
    Kawka!
    Filiżanka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj jadłam pierwszy raz truskawki w tym roku, nasze poleskie są cudowne!
    Wspaniały ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. taak, polskie najlepsze! no i nie dziwię się, wygląda idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to śniadanie <3! Wszystko co uwielbiam. Gryczany chlebek! Będzie trzeba spróbować. Grecki jak bita śmietana uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  17. Truskawki, ach... ale ja się dziś pozachwycam filiżanką. Jest przeurocza!

    OdpowiedzUsuń
  18. ten chlebek jest genialny, przepis zapisuję i na pewno zrobię !! do tego tak pysznie z naszymi truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm wygląda przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialny chlebek. Uwielbiam gryczane wypieki i to szczególnie właśnie w połączeniu z bananem. :))
    Przy okazji mam pytanie co do ricotty. Przeważnie też zaopatruję się w ową, jednak coraz częściej trafia mi się jakaś, że tak powiem felerna. Mniej delikatna, bardziej słona niżeli słodka, zdarzyło Ci się może podobnie? Ostatnio wymieniłam ją na tą Biedronkową, jednak chyba nie ma jej w stałej ofercie, bo często znika z półek i długo potem jej nie widzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to opakowanie Lidlowej ricotty jest dokładnie takie, jak opisujesz - ser jest słonawy i troszkę inny w smaku. Wolę zdecydowanie Biedronkową, ale również rzadko ją widuję..

      Usuń
    2. W daniach wytrawnych mi to nie przeszkadza, ale tak jak chętnie jadłam ją solo, tej już nie. I jak się dziwiłam kiedy mama powiedziała mi, że nie posmakowała jej ricotta. Pewnie też trafiła na gorszą partię. :)

      Usuń
  21. i to właśnie jest idealne, letnie śniadanie! muszę kiedyś się wprosić na takie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię ten chlebek. W twojej wersji też jest kuszący

    OdpowiedzUsuń
  23. no u mnie też teraz będzie truskawkowo bo tata kupił tanie, dobre, polskie truskawki BEZ CHEMII :D

    OdpowiedzUsuń
  24. chlebek bananowy jest zawsze dobrą opcją :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ale się czerwieni na blogach od truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ash, NIE MASZ LITOŚCI!!!! Banany u mnie w domu nie są dość często dlatego jak najszybciej muszę się w nie zaopatrzeć, bo akurat ostatnio znalazłam gdzieś na końcu szafki opakowanie mąki gryczanej!

    OdpowiedzUsuń
  27. W wolnej chwili upieke :D NIgdy nie jadłam a czuje że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zgadzam się! Nie warto wydawać nawet 5zł na malutkie pudełeczko truskawek w zimie. Polskie rządzą! :D
    Poza tym znowu mam ochotę na ten chlebek...chyba tylko ja go jeszcze nie piekłam :<

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale to wszystko pięknie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  30. Wymienię moje śniadanie za Twoje dzisiejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy ja jestem w raju? Tak sobie wyobrażam tamtejsze śniadania :) Obłęd! Uwielbiam wypieki z tej mąki! Szkoda że jest droga ;p

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie wiosenno-letnie śniadaie.. marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. co do truskawek to w 100% się zgadzam ! <3

    OdpowiedzUsuń
  34. o jeju, jeju cudownie wyglądajace śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Muszę kupić jutro banany!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...