czwartek, 17 października 2013

385. Migdałowe placki.


Migdałowe placki na serku wiejskim z jogurtem greckim i prażonymi migdałami; kawa z mlekiem.
Almond pancakes with cottage cheese, greek yogurt and roasted almonds; coffee with milk.

  

Plusem wczesnej pobudki jest dużo czasu na zrobienie sobie pysznego śniadania. To zdecydowanie najlepsze niezbożowe placki, jakie dotąd jadłam :)

 Przepis (1 porcja):

jajko
pół opakowania serka wiejskiego (100g, samych odsączonych ziarenek)
łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju kokosowym - można kilka mniejszych, ja wolałam dwa większe.



18 komentarzy:

  1. migdałowe placki, mniam! częstuję się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś z wiejskiego na wytrawnie, ale mi się rozpadły :P muszę zrobić drugie podejście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalejesz z tą migdałową mąką:))

    OdpowiedzUsuń
  4. wow:) to jest coś co muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uff! Nareszcie mam wszystkie składniki, a ostatnio nabyłam nawet mąkę kokosową, bo Twoje wypieki po prostu mnie do tego zmusiły. Dzisiaj na kolację robię te placuszki i jestem bardzo dobrej myśli. ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. migdały- ostatnio jestem pod ich urokiem :)) cudne placki!

    OdpowiedzUsuń
  7. pychota! chcę migdałową mąkę, bardzo, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super że dałaś przepis ! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ach, miło widzieć, że i niezborzowo sobie wspaniale dogadzasz

    OdpowiedzUsuń
  10. A można poprosić o przepisik na te naleśniki ? WOŁAJĄ DO MNIE http://ashtraysbreakfast.blogspot.com/2013/10/384.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne są! aż sama chętnie spróbuję i to właśnie w niezbożowej wersji! nie dość, że migdały pyszne to jeszcze ulubiony wiejski :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz Ash i dynią i mąką migdałową ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak to możliwe że ci się nie rozpadły podczas przewracania? u mnie się zrobiła jajecznica:( Nie dodawałaś żadnej skrobi?

    OdpowiedzUsuń
  14. szkoda że nie masz w zwyczaju reagować na komentarze, bo przepisy masz bardzo atrakcyjne - nie każdy ma jednak doświadczenie z takimi mąkami i twoja rada mogłaby być bardzo pomocna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...