czwartek, 14 listopada 2013

413. Migdałowy chlebek.


Tosty francuskie z migdałowego chlebka z kozim serkiem i dżemem dyniowym; kawa z mlekiem.
French toast made with almond bread with goat cheese and pumpkin jam; coffee with milk.


Brakowało mi chleba. Brakowało mi tostów francuskich. To było obłędne śniadanie :)

Przepis na chleb (mała keksówka):

230g mąki migdałowej
3 jajka
1 łyżeczka sody 

Jajka miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż będą puszyste i znacząco podwoją objętość. Drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, dopóki pozbędziemy się grudek. W tym momencie można dodać dowolne dodatki - u mnie kilka pokrojonych daktyli i rodzynki. Przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch i pieczemy w 150 stopniach przez 40 minut.

16 komentarzy:

  1. ma daktyle w środku? masz go jeszcze? czekaj, zaraz będę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt, że za chlebem zatęskniłaś, wcale się nie dziwię

    OdpowiedzUsuń
  3. ja się pytam-jak ty je smażysz, że one takie ładne są? Moje zawsze: ciemne, przypalone.. Ech.. :(
    Ależ cudowne śniadanko, mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i proszę, koniec końców chleb wyczarowałaś :) Da się zrobić wszystko, jak się chce!

    OdpowiedzUsuń
  5. migdałowy chleb? och jakie to musiało być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ prosty chleb! Tosty wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. migdałowy chlebek, mistrzostwo! tylko trzy składniki, a takie cudo :) ...

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie tosty a z migdałowego chlebka muszą być wprost genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosty! te tosty z tak smacznego, tym bardziej orzechowego <3 domowego chlebka musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek cudny, ale ja chcę taki kubek na juz :)))) powiesz gdzie kupiłas?

    OdpowiedzUsuń
  11. migdałowy chlebek. nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
  12. najprostszy, najpyszniejszy chleb!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...