Chlebek kukurydziany z bananem i migdałami.
Corn bread with banana and almonds.
Przepis (inspiracja):
60g mąki kukurydzianej
30ml mleka
mały banan pokrojony w kostkę
10g stopionego masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3 łyżki siekanych migdałów.
W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, masłem i ekstraktem. Dodajemy przesianą mąkę, banana, sodę i 2 łyżki migdałów. Dokładnie łączymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i posypujemy pozostałą łyżką migdałów. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.
każda kolejna jednoporcjówka zachwyca mnie coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuńI mnie! Zrób dwuporcjówkę to się wproszę! :D
UsuńZrobię nawet całą blachę dla Was :D
Usuńmmm.. to musi być cudowne, tak wgryź się w to ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudo!
bardzo bardzo lubię widok tych przypieczonych migdałów ;)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńNie mam tej mąki, ale mam kaszkę kukurydzianą masz pomysł co by z niej zrobić fajnego?coś innego?
Kochana, a kaszkę na mleku jadłaś? Jeśli nie, to spróbuj koniecznie! A jak wolisz coś innego, to polecam to ciasto Nigelli: http://www.nigella.com/recipes/view/LEMON-POLENTA-CAKE-5308
Usuńdobrze, że mi o nim przypomniałaś. jadłam już daktylowy, bananowa wersja musi być równie smaczna :)
OdpowiedzUsuńjaki żółciutki <3
OdpowiedzUsuńfajny ten chlebek, sama mam zapisany przepis i muszę w końcu wypróbować :) bardzo lubię mąkę kukurydzianą, tą strukturę jaką daje :)
OdpowiedzUsuńte migdały na wierzchu, chrupałabym :3
OdpowiedzUsuńAle te migdały się pięknie przyrumieniły <3
OdpowiedzUsuńJaki słodki! Uwielbiam mąkę kukurydzianą, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle on pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, tak lubię najbardziej! Idealna porcja na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńto zdjęcie jest cudowne.. i wypiek, takiego to oczami zjadłabym nawet dwie porcje! :)
OdpowiedzUsuńboski! uwielbiam chlebek kukurydziany i następnym razem muszę go połączyć z bananem! :D
OdpowiedzUsuń