sobota, 21 grudnia 2013

450. Pieczone i czekoladowe.


Pieczone czekoladowe płatki ryżowe z bananem; kawa z mlekiem.
Baked chocolate rice flakes with banana; coffee with milk.

Pierwszy raz od dawna jem śniadanie, kiedy za oknem jeszcze ciemno. A teraz do pracy :/

Przepis:

70g płatków ryżowych
szklanka mleka
1 jajko
dwie czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sody
1 mały banan
rządek ulubionej czekolady

Płatki gotujemy na mleku z miodem i kakao. Studzimy. Dodajemy połowę banana pokrojonego w kostkę, roztrzepane jajko, sodę i posiekaną czekoladę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałą połowę banana i pieczemy ok 20min w 180 stopniach.


24 komentarze:

  1. ja codziennie śniadania jem przy świetle gwiazd : ) ale twoje pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dziś wstałam wcześniej, ale już robiło się widno :) Może w pracy nie będzie tak źle, szybko zleci, zobaczysz! :)
    A te płatki musiały wspaniale smakować. Nie zapiekałam ryżowych i już zaczynam żałować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzień w dzień jem śniadania po ciemku i wiesz co? Nawet to polubiłam. :) Mają w sobie coś fajnego, jest ciszej, spokojniej. Zupełnie inny nastrój. (;

    Będzie można liczyć na przepis? Wyglądają cudownie, a akurat kończy mi się data ważności płatków. (;

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. ja też wstałam, a tu taaaak ciemno! Al na 1szy dzień zimy spadło mi trochę śniegu.. :D

    O ja.. śniadanie mistrza ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja często tak jadam, ale już przywykłam do tego ;)
    takie czekoladowe śniadanie przed pracą na pewno poprawia humor i dodaje energii! swoją drogą muszę kiedyś też spróbować te płatki w wersji z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po takich pysznościach chyba żadna praca nie straszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie śniadanie to i w egipskich ciemnościach chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Deser na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczne połączenie banan-czekolada chyba nigdy mi się nie znudzi :) Poza tym śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. oo, bardzo lubię zapiekać płatki ryżowe, są takie delikatne, szczególnie z dodatkiem banana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Godzina 11...
    Czyli coraz krócej do wyjścia z pracy!:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Podałabyś przepis? :)

    Ale już zaraz koniec z pracą! Trzeba myśleć o tym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dodaję, rano mi czasu zbrakło ;)
      Dwie godziny i pięć minut! :D

      Usuń
  13. Kiepska sprawa, że dziś do pracy. Ja już od wczoraj cieszę się wolnym.
    Ale po takim śniadaniu na pewno masz dużo energii! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano mam, bo to wielka porcja przecież :P

      Usuń
  14. Powinnaś mieć wolne ! Przecież święta idą ...

    OdpowiedzUsuń
  15. prawie jak na świąteczny stół ciastko :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile to porcji te 70g płatków? :///

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla trzech bardzo głodnych osób.

      Usuń
  17. Teraz takie pierniczkowe i czekoladowe sniadania to obowiazek
    A ryzowych jeszcze nie pieklam , ale czas to zmienic :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale przepyszne! mam je w planach od dłuższego czasu i żałuję że jeszcze ich nie zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie było u mnie śniadaniowego wypieku. twoja dzisiejsza wersja wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Teraz już wiem, ile radości jest podczas czekania na zapiekane śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...