Gryczano - kukurydziane placki piernikowe z makiem i konfiturą śliwkową.
Buckwheat&corn gingerbread pancakes with poppy seeds and plum jam.
Przepis:
40g mąki gryczanej
20g mąki kukurydzianej
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka cynamonu
łyżka maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały jogurt naturalny
jajko (białko oddzielone od żółtka)
W miseczce mieszamy mąki z przyprawami, proszkiem i makiem. Dodajemy jogurt rozmieszany z żółtkiem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni (polecam na maśle). Podajemy z powidłami śliwkowymi.
aż zajdę dziś po sklepu po dodatkową paczuszkę maku :) no i ta konfitura idealnie tu pasuje!
OdpowiedzUsuńmiłego dnia ;)
Ja id raza dziś zajadam makowiec - też świąteczny jeszcze :D
OdpowiedzUsuńJestem totalnie zauroczona Twoją podkładką. :>
OdpowiedzUsuńI chyba też kupię kolejne opakowania maku. :D
Piękny talerzyk. Pysznie u ciebie :)
OdpowiedzUsuńdo marca mogłabym te świąteczne smaki trzymać ;)
OdpowiedzUsuńhmmm.. świątecznie, świątecznie ^^ :)
OdpowiedzUsuńJa już tylko kawę z syropem pierniczkowym! ;D
Świetne przepisy! Trafiłam na Twojego bloga i stałaś się moją inspiracją :) Powiedz mi czy na takiej diecie bezglutenowej można schudnąć?
OdpowiedzUsuńMiło to czytać :)
UsuńNa każdej diecie można schudnąć, jeśli takie jest Twój zamiar ;)
Bardzo lubię robić różne cuda z mąki kukurydzianej. Świetny pomysł i na pewno do wykorzystania! :)
OdpowiedzUsuńTrzeba wykorzystać świąteczne smaki do końca! :D
OdpowiedzUsuńJak parują *.*
OdpowiedzUsuńostatnio też jadłam podobne więc wiem, że musiały być pyszne! :))
OdpowiedzUsuńgryczane najlepsze :)))
OdpowiedzUsuńpiernikowe smaki i konfitura śliwkowa to najlepszy duet! :) a do tego mak? mniaam :D
OdpowiedzUsuńi tak świątecznie conajmniej do nowego roku :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że świątecznej atmosfery nie da się zamknąć w słoiku :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam na gryczanej.. każdy zachwala tę mąkę.. jak jest na prawdę ?:)
OdpowiedzUsuńAle co naprawdę? Gdyby mąka gryczana mi nie smakowała, to bym przecież nie jadła :P
UsuńMak i śliwki - to połączenie jest genialne ! ;)
OdpowiedzUsuńU mnie własnie robi się masa makowa :D Na święta jej nie było więc po świętach musi być :D Smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie! U mnie już się skończyło, wracam do normalnych śniadań...
OdpowiedzUsuń(znowu wzdycham patrząc na ten talerzyk) ;)
Dodatek maku uwielbiam wszędzie <3 Mogę jeść codziennie, szczególnie takie placuszki, pychotka:)
OdpowiedzUsuń