poniedziałek, 30 grudnia 2013

457. Dalej świątecznie.


Gryczano - kukurydziane placki piernikowe z makiem i konfiturą śliwkową.
Buckwheat&corn gingerbread pancakes with poppy seeds and plum jam.


Przepis:
40g mąki gryczanej
20g mąki kukurydzianej
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka cynamonu
łyżka maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały jogurt naturalny
jajko (białko oddzielone od żółtka)

W miseczce mieszamy mąki z przyprawami, proszkiem i makiem. Dodajemy jogurt rozmieszany z żółtkiem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni (polecam na maśle). Podajemy z powidłami śliwkowymi.

22 komentarze:

  1. aż zajdę dziś po sklepu po dodatkową paczuszkę maku :) no i ta konfitura idealnie tu pasuje!
    miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja id raza dziś zajadam makowiec - też świąteczny jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem totalnie zauroczona Twoją podkładką. :>
    I chyba też kupię kolejne opakowania maku. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny talerzyk. Pysznie u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do marca mogłabym te świąteczne smaki trzymać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmm.. świątecznie, świątecznie ^^ :)
    Ja już tylko kawę z syropem pierniczkowym! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne przepisy! Trafiłam na Twojego bloga i stałaś się moją inspiracją :) Powiedz mi czy na takiej diecie bezglutenowej można schudnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to czytać :)
      Na każdej diecie można schudnąć, jeśli takie jest Twój zamiar ;)

      Usuń
  8. Bardzo lubię robić różne cuda z mąki kukurydzianej. Świetny pomysł i na pewno do wykorzystania! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba wykorzystać świąteczne smaki do końca! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio też jadłam podobne więc wiem, że musiały być pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. piernikowe smaki i konfitura śliwkowa to najlepszy duet! :) a do tego mak? mniaam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. i tak świątecznie conajmniej do nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że świątecznej atmosfery nie da się zamknąć w słoiku :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam na gryczanej.. każdy zachwala tę mąkę.. jak jest na prawdę ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale co naprawdę? Gdyby mąka gryczana mi nie smakowała, to bym przecież nie jadła :P

      Usuń
  15. Mak i śliwki - to połączenie jest genialne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie własnie robi się masa makowa :D Na święta jej nie było więc po świętach musi być :D Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świątecznie! U mnie już się skończyło, wracam do normalnych śniadań...
    (znowu wzdycham patrząc na ten talerzyk) ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodatek maku uwielbiam wszędzie <3 Mogę jeść codziennie, szczególnie takie placuszki, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...