wtorek, 3 lutego 2015

Fit gofry: bezglutenowe, beztłuszczowe i bez cukru!

Zastanawiacie się pewnie, z czego w takim razie są te gofry ;) Z owsa. Oczywiście w moim przypadku certyfikowanego, jeśli jednak nie jesteście na diecie bezglutenowej nie musicie się tym martwić. Przechodząc do sedna - to najbardziej dietetyczne (i najsmaczniejsze jednocześnie) gofry, jakie udało mi się upiec. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, smakiem i aromatem bardzo przypominały mi szarlotkę. Polecam serdecznie.


Przepis:
(1 porcja, dwa duże gofry i jeden mały)

2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 małe jabłko 
Odrobina mleka
Szczypta proszku do pieczenia i cynamonu
Opcjonalnie coś do poslodzenia- ja użyłam ksylitolu.

Płatki i otręby mieszamy z proszkiem i cynamonem. Dodajemy jajko, mleko i starte na mus jabłko, dokładnie łączymy. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanej chrupkosci.

Dodatki są oczywiście dowolne. Ja swoje zjadłam z domowymi powidłami śliwkowymi.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...