Niedzielne śniadanie zawsze kojarzy mi się z ciepłym, rodzinnym i przyjemnym, leniwym nieco porankiem. Takim, podczas którego czas płynie zdecydowanie wolniej niż w tygodniu; kiedy mamy czas i ochotę poświęcić porannemu posiłkowi nieco więcej wysiłku. Placki sprawdzają się wtedy idealnie.
Lub jeden większy placek zamiast kilku mniejszych. O zapachu i smaku szarlotki, z mieszanki płatków owsianych i mąki jaglanej, plus obowiązkowo kubek kawy. Zdrowe i pełne witamin. Śniadanie idealne.
Przepis:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki jaglanej (Incola)
jajko + białko
małe jabłko
łyżka rodzynek
szczypta cynamonu i proszku do pieczenia
odrobina ciepłej wody
coś do natłuszczenia patelni
Płatki zalewamy wodą leciutko ponad ich poziom i pozostawiamy na chwilę do napęcznienia. Dodajemy mąkę, jajko z białkiem i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie (można mikserem, mi wystarcza widelec ;)). Jabłko kroimy w kostkę i razem z rodzynkami i cynamonem dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, po czym odwracamy placek i smażymy go jeszcze przez chwilkę z drugiej strony.
musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Wyobrażam sobie jego smak, mmm!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki. Pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł połączenia płatków owsianych i mąki jaglanej - wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńno i takim plackiem można się najeść! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html