Dziś w słodkiej sobocie coś dobrego, coś szybkiego i coś mocno kokosowo-czekoladowego. Zdecydowanie mój ulubiony wypiek z mąki kokosowej.
Przepis
(8 ciasteczek):
40g mąki kokosowej
25g cukru trzcinowego
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
2 łyżki mleka roślinnego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżki czekoladowych groszków.
Mieszamy mąkę, cukier, jajka, olej kokosowy, mleko i ekstrakt. Odstawiamy na kilka minut, aby mąka wchłonęła płyny. Dodajemy czekoladowe groszki. Łyżką nakładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każde z ciasteczek mocno spłaszczamy nadając taki kształt, jaki chcemy uzyskać (ciasteczka nie rosną). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
(8 ciasteczek):
40g mąki kokosowej
25g cukru trzcinowego
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
2 łyżki mleka roślinnego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżki czekoladowych groszków.
Mieszamy mąkę, cukier, jajka, olej kokosowy, mleko i ekstrakt. Odstawiamy na kilka minut, aby mąka wchłonęła płyny. Dodajemy czekoladowe groszki. Łyżką nakładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każde z ciasteczek mocno spłaszczamy nadając taki kształt, jaki chcemy uzyskać (ciasteczka nie rosną). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
przepis zapisuję, ciasteczka urzekają w swej prostocie! i uwielbiam takie przypieczone brzegi:)
OdpowiedzUsuńsłodka sobota, to rozumiem :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze ciasteczka ♥ I przepis jeszcze na taką małą ilość, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Moje ulubione, kruchutkie ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńDołączam się do grona fanów :D Robiłam takie ciastka z bardzo podobnego przepisu i były pyszne! Na razie nie mam mąki kokosowej, ale jak uda mi się kupić to muszę je znów zrobić <3
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuń