czwartek, 14 czerwca 2012

3.

Mialo byc zupelnie co innego, ale wczoraj po powrocie z pracy znalazlam w kuchni mocno dojrzale banany i wiadro truskawek prosto z pola. Kilka minut pozniej w calym domu czuc bylo ten charakterystyczny, korzenny aromat :)



chlebek bananowy, serek wiejski z truskawkami



6 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda. :) podzielisz się przepisem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny chlebek bananowy :) mnie jeszcze taki nie wyszedł, ale podejrzewam że ja swój całkiem inaczej piekę. On ma kakao w składzie prawda ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma kakao, tylko cynamon, ale zawsze mi taki ciemny wychodzi ;)

    Przepis:
    dwa dojrzale banany
    1/3 szkl kefiru
    1/4 szkl oliwy
    1 szkl maki pelnoziarnistej
    1/2 szkl brazowego cukru
    1 jajko
    1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej
    1/2 lyzeczki cynamonu (sypnelo mi sie troszke wiecej ;))
    1 lyzeczka olejku waniliowego (ja akurat nie mialam, ale szczerze nie czulam roznicy)

    Ciasto robimy tak jak na muffiny, czyli mokre skladniki laczymy z mokrymi, suche z suchymi, a banany rozgniatamy widelcem. Laczymy wszystko razem i wylewamy do malej keksowki wylozonej papierem. Pieklam godzine w 180stopniach z termoobiegiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek bananowy uwielbiam <3 Twój wygląda rewelacyjnie! ładnie wyrośnięty, kolor wspaniały i jeszcze taki leciutki! *_* napewno skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wyszedł Ci idealny <3 Poproszę "dupkę" tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie i bardzo smakowicie wygląda, na pewno zrobię nie długo.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...