poniedziałek, 14 października 2013

382. Jednoporcjowe ciastko tiramisu.



Ciastko tiramisu nadziane ricottą; kawa z mlekiem.
Tiramisu cake filled with ricotta; coffee with milk.



Przepis (1 porcja):
35g mąki kokosowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody
cynamon
ricotta do nadziania

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W naczynku umieszczamy połowę ciasta, na to wylewamy ricottę i przykrywamy pozostałą połową. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

28 komentarzy:

  1. Jak to miło, że wróciłaś do blogosfery w tak aktywny sposób:) to ciasto jest świetne, chociaż wnętrze zamieniłabym na inny składnik, ricotta i ja to nie jest dobry team...
    udanego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zakochałam się w tiramisu, więc ciacho idzie na listę "do zrobienia". :>
    Uwielbiam Twoje zdjęcia, zawsze mają takie cudne kolory! :)

    Można spytać, gdzie kupiłaś naczynko do zapiekania? Szukam podobnego już od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  3. nooo, to lubię! kawowo i pysznie :D W dodatku pięknie wyrosło !
    Myślisz że mogę zamienić mąkę kokosową na zwykłą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, ale nie wiem jakie wtedy będą proporcje.

      Usuń
  4. O, tiramisu prosto z piekarnika, cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić! Dodaję do listy "Do zrobienia" :)
    Boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamusiu, jednoporcjowe ciastko tiramisu, jednoporcjowe poranne niebo w gębie! :D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że mąka kokosowa wspaniale się spisuje w wszelkiego rodzaju potrawach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przez Ciebie mąka kukurydziana już idzie do mnie kurierem! Musiałam ją zamówić, patrząc na Twoje cuda. :) Kolejny przepis do kolekcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa ;) Polecam, na pewno wymyślisz coś fajnego.

      Usuń
  9. tiramisu na śniadanie *-* powaliłaś mnie tym ciachem ;D do tego nadziałaś je ricottą i tym bardziej mam ochotę na taki wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niemożliwe to ciastko! Muszę je mieć! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A udałoby się gdyby zamiast mąki kokosowej dać zmielone otręby owsiane ? Czy mąka kokosowa ma jakieś specjalne właściwości, że tylko z niej to ciasto się może udać ? :) WYGLĄDA OBŁĘDNIE Jestes największą inspiracją !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to czytać, dziękuję :)
      Pewnie by się udało, ale musisz kombinować z proporcjami - mąka kokosowa jest bardzo "chłonna" w związku z czym potrzeba jej znacznie mniej, niż innych mąk.

      Usuń
  12. Genialne, genialne !
    Tiramisu uwielbiam, spróbuję takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jesteś osttanio mistrzem wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  14. no i tak oto nawet moje wieczorne kakao już nie smakuje tak saaamo :(
    Mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  15. A jeśli mogę zapytać - z jakiej mąki zrobilaś te pysznie wyglądające nalesniki ? :) http://ashtraysbreakfast.blogspot.com/2013/10/381.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda cudownie, genialne nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...