sobota, 7 lutego 2015

Słodka sobota: bananowe muffinki bezglutenowe.

Muffinki, babeczki, cupcakes. Któż nie kocha tych małych cudeniek? Przepisów na nie jest mnóstwo, dołożę jednak i swoją propozycję - na lekkie, bezglutenowe muffinki. Z owsem, naturalnymi mąkami, bananami i brązowym cukrem. Pachną nieziemsko, smakują jeszcze lepiej.





Przepis:
(16 sztuk)

75g płatków owsianych
75g mąki owsianej (oczywiście dla bezglutenowców z certyfikatem)
100g mąki kukurydzianej
50g mąki jaglanej
50g cukru trzcinowego
1 jajko
3 dojrzałe banany
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 opakowania (75g) naturalnego serka homogenizowanego

Banany blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z jajkiem, olejem i serkiem. Dodajemy suche składniki i dokładnie łączymy. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

12 komentarzy:

  1. Muffiny i kawa, jak dla mnie poranek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :)
    Jak dla mnie poranek idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzą ostatnio za mną takie babeczki, na pewno wkrótce je zrobię :)!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ja muffinki bardzo lubię, a zjeść je do kawy na śniadanie - jeszcze przyjemniej! :) owsiane? najlepsze! i koniecznie z bananami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię! Tak jak i te słodzone bananami wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bo wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. do takich muffinek szklanka koktajlu owocowego i popołudnie pełne smaku zapewnione! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czytam skład i...muszą być obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można prosić o jedną? Prezentują się przeuroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...