środa, 16 stycznia 2013

219.

Pudding ryżowy z puree gruszkowym i kremowym serkiem.
Rice pudding with pear puree and cream cheese.


Pierwszy wykorzystany przepis Sophie i jedno z lepszych ostatnio śniadań. Ta książka to był strzał w dziesiątkę.

Przepis (1 porcja):

50g ryżu basmati
200 ml mleka sojowego (plus trochę wody)
1 gruszka
ok 100ml soku jabłkowego
kora cynamonu, odrobina kardamonu
coś do posłodzenia (miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy etc)
łycha kremowego serka

Ryż gotujemy w mleku, cynamonie i kardamonie do wchłonięcia płynu, dodajemy troszkę wody (nie wiem ile, lałam na oko bo zaczęło mi przywierać) i gotujemy do miękkości, pod koniec dodając słodzidło (u mnie łyżeczka miodu). W drugim garnuszku gotujemy do miękkości w soku jabłkowym pokrojoną w kawałki gruszkę z kolejną łyżeczką miodu, następnie rozgniatamy kawałki owocu czym kto ma pod ręką (Sophie radziła użyć blendera, ale nie chciało mi się go wyciągać ;)). W miseczce układamy ryż, serek i na wierzchu gruszkowe puree.

35 komentarzy:

  1. jejciu jak to musiało smakować...<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyl ostatnio słyszę o tej książce.. chyba sprawdzę dostępność ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie ryżu z gruszką bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba muszę sobie sprawić tę książkę.. Wyobrażam sobie jaki musiało mieć wspaniały smak Twoje śniadanko..

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja głupia ostatnio zastanawiałam się czy wziąć tę książkę czy nie. Muszę po nią wrócić.
    Zachęcająco podane śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. i te gruszki... *_*
    nie od dziś wiadomo, że Sophie wie co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam gruszek. W puddingu ryżowym smakują z pewnością świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym coś gruszkowego ;P uwielbiam ten smak i zapach ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki tytul ksiazki? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak zrobiłaś ?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, Ash :) dobrze, że są przepisy Sophie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ojej.. to wygląda jak rajski pudding;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Podzielisz się przepisem? Pysznie to wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. tak, ta książka to zdecydowany strzał w dziesiątkę! same fantastyczne przepisy się w niej znajdują, co jeden to lepszy! tego puddingu ryżowego też muszę spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  15. musiało być pysznie *.*
    ja też niedługo wypróbuję jakiś przepis Sophie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Proszę zrób dla mnie taki pudding :) Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Juz się nie mogę doczekać jutrzejszego śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Z przpeisu Sophie i nie dzielisz się przepisem?! Foch! xD
    Napiszesz jak zrobiłaś ?:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziel się jak najwięcej przepisami z nami!
    Śniadanko pychotka

    OdpowiedzUsuń
  20. Gruszki i ryż... Bardzo kremowe, delikatne połączenie :)
    Och, Sophie króluje! Sama chciałabym zdobyć jej ksiażkę.

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo mi smakują takie puddingi ,szczególnie z musem owocowym ,gruszkowy mmm pycha !

    OdpowiedzUsuń
  22. pamietam taki ryż na słodko, z jabłkami i cynamonem, to była chwila w niebie jak byłam w przedszkolu ;p

    OdpowiedzUsuń
  23. podoba mi się, nawet bardzo. (;

    OdpowiedzUsuń
  24. A tak właśnie przeglądałam ostatnio książkę Sophie i zatrzymałam się na puddingu ryżowym. Jeszcze nigdy go nie jadłam.

    Dziękuję, to naprawdę miłe, co piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  25. a powiedz mi Ash jak długo zajęło Ci ugotowanie tego ryżu;)? wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. pyszne śniadanie :) wygląda świetnie! kusi, bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda znakomicie! A smak... na pewno niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...